Nyt fra Aarhus Stadsarkiv: Hilsen fra Stadsarkivaren | Skattemandslister på AarhusArkivet | Kommende arrangementer | Projekter for frivillige
Aarhus Stadsarkiv logo

November 2018

Hilsen fra stadsarkivaren

Velkommen til alle læsere af Stadsarkivets nye nyhedsbrev!

Efteråret er altid en travl tid for arkiverne. Sommerens udendørsliv er lagt bag os, og det er tid til indendørs aktiviteter. Langt de fleste af dem, der bruger Stadsarkivets mange tilbud, gør det digitalt, og vi står godt rustet til at gøre det nemt at træde ind i historien.

Mød historien på nettet

I foråret tog vi Aarhusarkivet.dk i brug, betalt af Sallingfondene. I vores nyhedsbrev vil vi hver gang bringe historier fra arkivet og give eksempler på, hvordan man kan bruge det. 8000 brugere har allerede været inde i det digitale arkiv, og der har de set på flere end 162.000 sider.

Arkiver flyttes fra Rigsarkivet

I disse dage ruller der vogn efter vogn ind på magasinet med private arkiver, der hidtil har tilhørt Rigsarkivet.

Vi er meget glade for, at vi nu kan tilbyde aarhusianerne at se arkiverne fra Bernhardt Jensen og andre aarhusianske borgmestre, Århus Stiftstidende, AGF, en række fotografer m.fl.

Bogudgivelser

Trykkemaskinerne ruller også. Der er to bøger på vej til julehandlen. Vi er udkommet med tredje bind om Aarhus i årtier. Denne gang er det om 1970’erne. Der er også en bog på vej om historien bag gadenavnene i Aarhus.

Planer for fremtiden

På de indre linjer bruger vi tiden på at lægge planer. En ny politik for Borgerservice og Biblioteker – den forvaltningsgren som Stadsarkivet er en del af – for 2019-2022 er ved at blive skrevet. I er velkomne til at følge med på https://bobpol.aarhus.dk/dannelse.

God fornøjelse med nyhedsbrevet!

Med venlig hilsen

Stadsarkivar
Søren Bitsch Christensen

Skattemandslister er nu på AarhusArkivet

AarhusArkivet indeholder nu skattemandtalslisterne frem til 1953.

At føre befolkningen i mandtal, det var, hvad Aarhus Kommune (Aarhus Købstad) begyndte at gøre i 1885. Kommunen skulle have styr på sin befolkning bl.a. for at kunne opkræve de nødvendige skatter.

Frem til 1953 blev kommunens folk 1.oktober sendt ud i byen for at tælle byens borgere. Det er der kommet et enormt arkiv ud af. Mere end 4.500 protokoller er det blevet til, og de er rent guf for slægtshistorikere og byhistorisk interesserede.

Mandtalslisterne oplister de talte personer husstand for husstand og indeholder lidt forskellige oplysninger alt efter, hvornår de er lavet. Du finder altid navn, alder, køn, fødested, stilling i husstanden og erhverv.

Sådan søger du i listerne

Mandtalslisterne er ført i særlige skemaer, hvor de forskellige oplysninger er skrevet op i kolonner. På AarhusArkivet er tællingerne opdelt efter vejnavne.

AarhusArkivet er mandtalslisterne tilgængelige protokol for protokol – altså på samme måde som de nationale folketællinger på arkivalieronline. De kan fremsøges via kommunearkiveteller direkte ved at klikke på dette link.

Mandtalslister frem til 1942 er tilgængelige fra egen pc. Listerne efter 1942 kan ses på Stadsarkivets læsesal efter godkendt ansøgning.

Et udvalgt fotografi fra arkivet

I midten af 1980’erne var der endnu gang i de små fiskekuttere i Fiskerihavnen.

Billedet er indkommet fra en borger ved vores månedlige arrangement Vis os dit fotoalbum.

Billedet kan ses på AarhusArkivet, hvor du også kan se flere af fotografens billeder - og se mange flere arkivalier fra Fiskerihavnen.

Kommende arrangementer

Teatret, byen og borgerne

Et historisk foredrag om Aarhus og Aarhus Teater. Velkommen til en aften på Aarhus Teaters nyrenoverede Store Scene, hvor fire af Aarhus´ historikere fortæller og viser billeder af historien om teatrets fødsel og tilblivelse for 118 år siden.

Onsdag 28. november sætter vi stemningen med musik, som den lød på åbningsaftenen 15. september 1900 og åbner for dialog og spørgsmål under den afsluttende panelsamtale.

Prisen på billetter er 150,- inkl. kaffe og småkage.

Læs mere om arrangementet og køb billetter på Aarhus Teaters hjemmeside.

På jagt efter slægtshistorien

29. november kan du sammen med historiker Karin Cohr Lützen og Jesper Nødholm fra Slægtshistorisk Forening i Aarhus komme på jagt efter slægten på Aarhus Stadsarkiv.

For mere information og tilmelding klik her

Arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet.

Vis os dit fotoalbum

Du har endnu en chance i år til at lade dine fotos indgå i byens fælles fotoalbum.

Så har du familiens fotoalbum liggende, og tror du, de rummer billeder af interesse for byens historie, så kom ned forbi Dokk1 og vis os dit fotoalbum.

Det sker 3. december – fra kl. 13.00-17.00 på Rampetrin 5 på Dokk1.

Læs mere på vores Facebookside.

Aarhusianske gadenavne

Alle inviteres til lancering af bogen:


Leif Dehnits: Aarhusianske gadenavne. Historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune.

Arrangementet finder sted i Dokk1, Lille Sal, torsdag 6. december kl. 15.30. Der vil være en præsentation af bogen med historiske fortællinger v/ forfatteren.

Tilmelding til stadsarkiv@aarhus.dk.

Nyt om projekter for frivillige


Digitalisering og registrering

I forbindelse med hjemtagelsen af aarhusarkiver fra Rigsarkivet, kommer Stiftstidendes arkiv atter hjem til byen. Det betyder, at vi kan genoptage registreringen og digitaliseringen af den store samling.

Dette arbejde kommer det næste lange stykke tid til at fylde meget i vores brugerrum. Du kan allerede nu nyde tusindvis af billeder fra arkivet, som er blevet lagt online ved hjælp af vores frivillige.

2017 aarhusianere

Erindringsprojektet 2017 aarhusianere – www.2017aarhusianere.dk har, siden kulturåret sluttede, levet et stille liv. Et par flittige frivillige arbejder fortsat med transskribering af de sidste interviews.

For nylig har projektet dog fået nogle fantastiske fortællinger ind gennem projektet ”Krigens sidste stemmer – fortællinger fra aarhusianske plejehjem”, der er skabt af Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune sammen med Stadsarkivet, frivillige fra Besættelsesmuseet i Aarhus 1940-1945/Den Gamle By samt fotojournaliststuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Fortællingerne er også udkommet i et magasin som kan ses online her.

Kontakt Aarhus Stadsarkiv

Dokk1, niveau 2.2
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C
Telefon: +45 41 85 65 45 
E-mail: stadsarkiv@aarhus.dk


Åbningstider

Læsesalen holder åbent:
Tirsdag-torsdag kl. 9-16

Lukket:
Helligdage, mellem jul og nytår og i juli måned.

Læs mere om læsesalen på vores hjemmeside.

Facebook logo
Instagram log

Denne mail er sendt på vegne af Aarhus Stadsarkiv.
Nyhedsbrevet kan afmeldes ved at sende en e-mail til Aarhus Stadsarkiv.