Nyt fra Aarhus Stadsarkiv: Hilsen fra stadsarkivaren | Aarhus Byråds 150-års jubilæum | Aarhus Vejviser i AarhusArkivet | Kommende arrangementer | Nyt fra frivilligområdet
Aarhus Stadsarkiv logo

Maj/juni 2019

Hilsen fra Stadsarkivaren: Stadsarkiv og museer til fælles bedste

I AarhusArkivet.dk finder man nu 1.805 registreringer af arkivmateriale fra det tidligere Aarhus Bymuseum. Bymuseet blev nedlagt i 2011, og dets samlinger overgik til Den Gamle By. I 2012 overdrog Den Gamle By størstedelen af de arkiver, som Bymuseet havde indsamlet, til Aarhus Stadsarkiv. Det er dem, vi nu er færdige med at registrere.

Se materiale fra Aarhus Bymuseum i AarhusArkivet

De fleste arkiver kommer fra aarhusianske fagforeninger, nogle med rødder helt tilbage til de allerførste fagforeninger omkring 1870. Den ældste protokol er Aarhus Skipperforenings Hjælpekasse og er fra 1799. DSB’s Centralværksted er rigt repræsenteret i samlingen, der også tæller Arbejdernes Centralorganisation, Sporvejene og mange andre organisationer.

Vi har skrevet om fagforeningerne på AarhusWiki

Jeg er meget glad for, at det efter tæt samarbejde med Den Gamle By, nu er muligt for aarhusianerne at få adgang til disse vigtige arkiver, som Bymuseet samlede ind. 

Aarhus Billeder

Museum og arkiv arbejder også tæt sammen om historiske billeder. Sammen med Aarhus Byhistoriske Fond har Den Gamle By og Stadsarkivet netop åbnet hjemmesiden aarhusbilleder.dk.

Hjemmesiden er en opdateret udgave af Danske Billeder, som mange vil huske. Den var oprindeligt udviklet af Aarhus Kommunes Biblioteker. På Aarhus Billeder finder man Den Gamle Bys billedsamling og en stor del af Stadsarkivets billeder.

Se flere end 40.000 billeder fra Aarhus på aarhusbilleder.dk

God fornøjelse med nyhedsbrevet!

Med venlig hilsen

Stadsarkivar
Søren Bitsch Christensen

Byrådets bedste beslutninger – vi stemmer om det!

I 150 år har vi haft et byråd i Aarhus. Dets beslutninger ligger til grund for vores by. Nu fortæller Stadsarkivet i samarbejde med Århus Stiftstidende, LO og FO historien om de bedste beslutninger. Følg med, når vi går igennem byens historie på en ny og anderledes måde. Og vær med til at stemme! 

Vi er nået til 1940´erne og har i de seneste uger bl.a. kåret Aarhus Folkebibliotek, Sct. Clemens Bro og Aarhus Kommunehospital som bedste beslutninger. 

Følg med på hjemmesiden byraad150.aarhus.dk og giv din stemme, når vi over de næste uger fortsætter afstemningen om byrådets bedste beslutninger frem mod 2010´erne.

Følg med på Facebook og på byraad150.aarhus.dk/.

Nyt i AarhusArkivet: Aarhus Vejviser

Stadsarkivet har igennem længere tid arbejdet på at digitalisere Vejvisere for Aarhus og gøre materialet tilgængeligt online i AarhusArkivet. Nu kan Aarhus Vejviser ses hjemme fra egen computer op til 1940, og nyere årgange kan ses på Stadsarkivets læsesal på Dokk1.

En vejviser er en adressebog og senere telefonbog med oplysninger om bl.a. navne, adresser, telefonnumre og et fagregister. Vejviseren indeholder også generelle oplysninger om byen, og med tiden udbygges den med oplysninger om f.eks. postvæsen, togtider m.v.

Interessante elementer i vejviserne er også annoncer for byens virksomheder og bykort.

Aarhus Vejviser dækker med enkelte mangler perioden fra 1859-2007.

læsesalen kan du se alle udgaver af Aarhus Vejviser både digitalt i AarhusArkivet og som fysiske bind.​​​​​​​

Nyt fra frivilligområdet

Der er fortsat fuld gang i Projekt RETRO, hvor der arbejdes med digitaliseringen og transskriberingen af sogne- og byrådsprotokoller. I april passerede vi 7000 transskriberede sider for sognerådene i Aarhus-området, hvoraf ca. en fjerdedel er korrekturlæst.

De digitaliserede protokoller fra Aarhus Kommune kan ses her, og er man interesseret i at blive frivillig i projektet, skal man blot kontakte os gennem formularen på vores hjemmeside.

Som noget nyt er vi begyndt at udgive blogindlæg om nogle af de historier, man kan finde i arbejdet med sognerådsprotokollerne. Her vil man efterhånden også kunne finde hjælp til at forstå nogle af de sproglige variationer, der ses i de ældre protokoller. Indlæggene kan læses på hjemmesiden retrodigitalisering.dk, efterhånden som de udgives.​​​​​​​

Et udvalgt fotografi fra arkivet

Stadsarkivets digitale samlinger på AarhusArkivet bliver hele tiden opdateret med nyt og spændende indhold, der spænder over alt fra små privatarkiver til store foreningsarkiver. 

Den seneste tid er tusindvis af billeder blevet lagt online, og blandt dem er billeder fra borgernes egne fotoalbums afleveret til arkivet gennem hjemmesiden: www.smartarkivering.dk

Billedet viser den nu nedrevne Risskov Station fotograferet i starten af 1970’erne.

Dette udvalgte billede er taget af Hans-Henrik Kierkegaard, der også var forbi Fattiggården på Vester Allé, inden den blev revet ned. Billederne har han heldigvis afleveret til Stadsarkivet, så vi alle sammen kan få glæde af dem.

I 1974 blev Fattiggården nedrevet, og året efter kom turen til Risskov Station.

Kommende arrangementer

Aarhus Byråd 150 år

Byrådets bedste beslutninger i 150 år – Kom og hør byrådets politikere fortælle om deres byrådsliv og give deres bud på byrådets bedste beslutninger sammen med stadsarkivet.

Sæt kryds i kalenderen

11. juni kl. 19.00 i FO Byen

Mere information følger på hjemmesiden:

byraad150.aarhus.dk/

Introduktion til AarhusArkivet

Kom forbi og hør, hvordan man bruger AarhusArkivet til at bestille arkivalier til læsesalen, finde film og billeder og læse dokumenter fra byens historie.  

Vi giver en introduktion til AarhusArkivet den sidste onsdag i hver måned fra 15-16.

Det foregår på Stadsarkivets læsesal på følgende dage:

  • Onsdag 29. maj kl. 15-16
  • Onsdag 26. juni kl. 15-16

Stadsarkivet holder til på Dokk1, niveau 2.2

Kontakt Aarhus Stadsarkiv

Dokk1, niveau 2.2
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C
Telefon: +45 41 85 65 45 
E-mail: stadsarkiv@aarhus.dk


Åbningstider

Læsesalen holder åbent:
Tirsdag-torsdag kl. 9-16

Lukket:
Helligdage, mellem jul og nytår og i juli måned.

Læs mere om læsesalen på vores hjemmeside.

Facebook logo
Instagram log

Denne mail er sendt på vegne af Aarhus Stadsarkiv.
Afmeld nyhedsbrev