Nyt fra Aarhus Stadsarkiv: Hilsen fra Stadsarkivaren | Læsesalens åbningstider mellem jul og nytår | Dansk Metal på AarhusArkivet | Nye udgivelser | Nyt til frivillige
Aarhus Stadsarkiv logo

December 2018

Hilsen fra stadsarkivaren

2018 er snart historie, og når man nu er et historisk arkiv, må det være tilladt at se lidt tilbage – for derefter at se frem til det nye år.

De digitale arkiver

Årets højdepunkt var lanceringen af vores digitale service, Aarhusarkivet.dk, betalt af Sallingfondene. Aarhusianerne har taget det digitale arkiv til sig. Som det ser ud lige nu, vil brugerne se ikke færre end 720.000 sider om året. Der er knap 12.000 brugere indtil nu. Det skal blive bedre. Men oven i dette kommer flere end 60.000 brugere af AarhusWiki.dk. Nu har vi samlet de første, værdifulde erfaringer, og næste år tager vi fat på at forbedre søgemulighederne.

Erindringsindsamlinger

Erindringsindsamling har været et andet stort tema. ”2017 aarhusianere” vil køre videre på en bevilling fra Europæisk Kulturregion, mens det nationale projekt ”Giv det videre” vil leve på nettet, men ikke udvikles yderligere. De to projekter fik i maj en fornem podieplacering, da Nordens arkiver kårede de bedste formidlingsaktiviteter.

Det kommende år

I 2019 har byrådet givet os støtte til at udvikle nye forretningsmodeller for arkivering af digitale myndighedsdata. Det er vi glade for og ser frem til. Vi vil i det nye år også arbejde med at få de privatarkiver, vi har fået fra Rigsarkivet, helt klar til brugerne. Vi skal også være færdig med registreringen af kommunearkivet på nettet.

2019 byder på et stort jubilæum for byrådet. Det vil være 150 år siden, at byrådet første gang trådte sammen i sin moderne form. Det vil vi markere med årets største satsning. Sammen med lokalarkiverne har vi planer om at komme lidt længere ud med den lokale historie. 

Jeg ønsker alle en glædelig jul og takker for samarbejdet i det forløbne år!

Med venlig hilsen

Stadsarkivar
Søren Bitsch Christensen


Læsesalen på Dokk1 holder lukket mellem jul og nytår.

Klik her og læs mere på vores hjemmeside.

Dansk Metal på AarhusArkivet

Dansk Metal og Aarhus Stadsarkiv indgik, i forbindelse med at Dansk Metal flyttede fra deres gamle domicil i Mejlgade til Skejby, en aftale om, at fagforeningen overdrog deres gamle fagforeningsarkiver til Stadsarkivet. 

Stadsarkivet er nu færdige med at ordne og registrere den omfattende mængde af fagforeningsarkiver, som vi fik overdraget.

Vi har valgt at samle alt materialet i Dansk Metals samling, så det er nemt for brugerne at finde. 

Du kan læse mere om samlingen og Dansk Metals historie i Aarhus på AarhusArkivet.

Ønsker du at se materialet?

Materialerne kan bestilles til gennemsyn på læsesalen. Dele af arkivet er ikke umiddelbart tilgængeligt, da det indeholder private oplysninger. 

Du kan bestille materialer til læsesalen ved at sende en e-mail til stadsarkiv@aarhus.dk. Anfør det unikke Arkiv ID ved bestilling.

Et udvalgt fotografi fra arkivet

I dette udvalgte billede er vi på julebesøg hjemme ved familien Knub på Heibergsgade 25. 

Billedet er en del af en større privat fotosamling, fra maskiningeniør G.N. Knub. Georg Nikolaj Knubs fotosamling, som skildrer dagligdagsliv i Aarhus i første halvdel af 1900-tallet, er overdraget til hhv. Rigsarkivet og Aarhus Stadsarkiv af G.N. Knubs slægtninge.

Nye udgivelser

Aarhusianske gadenavne

Historien bag flere end 800 navne på nuværende og nedlagte gader, veje og kvarterer har fundet vej til Leif Dehnits bog: ”Aarhusianske gadenavne. Historien bag navnet på gader og veje i Aarhus Kommune”.

Bogen er udkommet og er udgivet af Turbine Forlaget i samarbejde med Aarhus Stadsarkiv og Aarhus Byhistoriske Fond.

Bogen er på 424 sider. Pris: 299,95 kr.

Købes hos boghandlere, på Aarhus Stadsarkiv eller på www.turbine.dk.

Aarhus i årtier, 1970’erne

1970’erne er årtiet, hvor studenteroprøret finder sted. Hvor sporvognene kører deres sidste tur i Aarhus. Bilka åbner som Danmarks første lavprisvarehus i Tilst, og Gellerup Center, der senere er blevet til City Vest, åbner også.

Bogen er tredje bind i en serie, der også er udkommet om 1950’erne og 1960’erne.

Bogen er på 386 sider. Pris: 350 kr.

Købes hos boghandlere, på Aarhus Stadsarkiv eller hos Aarhus Byhistoriske Fond.

Krigens sidste stemmer

Fortællinger fra aarhusianske plejehjem.

I denne samling møder du 16 beboere fra aarhusianske plejehjem. 16 vidner til Anden Verdenskrig.

Fortællingerne er indsamlet og redigeret af fotojournalist Liv Høybye fra Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg sammen med frivillige fra Besættelsesmuseet i Den Gamle By og portrætteret af fotojournalist-studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Bogen kan købes ved fremmøde på Stadsarkivet, Dokk1.

Pris: 35 kr.

Nytårskur for frivillige

Stadsarkivet vil som noget nyt gerne invitere frivillige og medlemmer af støtteforeningen til nytårskur mandag 14. januar fra klokken 15.30-17.30 på arkivet, Dokk1.

Her vil vi fortælle om årets gang på arkivet og ikke mindst løfte sløret for, hvad det næste år kommer til at gå med. 

Stadsarkivets gode venner i Støtteforeningen har lovet at stå for noget godt til ganen under arrangementet.  

Vi håber meget, at dette tiltag vil blive begyndelsen til en god og lang tradition. 

Frivillige kan tilmelde sig senest onsdag 9. januar på e-mail: stadsarkiv@aarhus.dk.
Skriv nytårskur i emnefeltet.

Brugerrummet holder lukket i julen

Stadsarkivets brugerrum holder lukket omkring jul og nytår. Det vil sige, at det ikke er muligt at komme og arbejde på arkivet i uge 52 og i uge 1.

Sidste dag, vi holder åbent i brugerrummet inden jul, er fredag 21. december, og første dag i det nye år er tirsdag 8. januar 2019.

Vi ønsker alle frivillige en god jul og et godt nytår. Tak for indsatsen i 2018!

Kontakt Aarhus Stadsarkiv

Dokk1, niveau 2.2
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C
Telefon: +45 41 85 65 45 
E-mail: stadsarkiv@aarhus.dk


Åbningstider

Læsesalen holder åbent:
Tirsdag-torsdag kl. 9-16

Lukket:
Helligdage, mellem jul og nytår og i juli måned.

Læs mere om læsesalen på vores hjemmeside.

Facebook logo
Instagram log

Denne mail er sendt på vegne af Aarhus Stadsarkiv.
Afmeld nyhedsbrev