Borgmesterarkiver fra krig til kommunesammenlægning | 100 år med Stadsarkitekten | RETRO runder 500 protokoller | Kommende arrangementer: Introduktion til læsesalen og AarhusArkivet | Nye udgivelser: Aarhus i årtier - 1980´erne, Og det blev forår. |
Aarhus Stadsarkiv logo

November/december 2019

Hilsen fra Stadsarkivaren

Behovet for at se tilbage er evigt. Vi ser tilbage for at få øje på det, der har formet os som individer, som samfund og som by. Men også for at få inspiration til at løfte opgaverne i nuet og i fremtiden.

To bøger fortæller om stadsarkivets arbejde med aarhusianernes fortid: Bind fire i Aarhus i årtier handler om 1980’erne. Bogen udkommer 11. november, og alle er hermed inviteret til reception (se nedenfor). Den anden bog er allerede udkommet. Det er bogen Og det blev forår med fortællinger fra aarhusianske plejehjem.

Disse bøger kan man læse mere om i dette nyhedsbrev, der også fortæller om nogle af de andre aktiviteter. Fælles for dem er, at de handler om at bringe historien fra arkivet ud til aarhusianerne, så den kan bringe os på sporet af Aarhus i fortid og fremtid.

God læselyst!

Med venlig hilsen

Stadsarkivar
Søren Bitsch Christensen

Borgmesterarkiver fra krig til kommunesammenlægning

Aarhus Stadsarkiv har hjemtaget de tre socialdemokratiske borgmestre Einar Stecher Christensen, Svend Unmack Larsen og Bernhard Jensens private borgmesterarkiver fra Rigsarkivet.

30 år – fra 1942 til 1972 – ledede de tre borgmestre Aarhus igennem en dramatisk og hæsblæsende periode i byens historie. De sad for bordenden og traf afgørende beslutninger, som også definerer byen i dag.

Stecher Christensen fik blot tre år på borgmesterposten, inden den sled ham op. Han døde pludseligt i foråret 1945 men havde i sin embedsperiode dygtigt manøvreret byen igennem de svære år under krigen og under tysk besættelse.

Unmack Larsens arbejde for modernisering af den aarhusianske boligmasse gav mange aarhusianere bedre hjem, og så lagde han bl.a. grundstenen til Brabrandstien.

Bernhard Jensen huskes af mange for at redde midtbyen herunder Latinerkvarteret fra at blive revet ned, men det var også ham, som stod i spidsen for, at den gamle købstadskommune blev lagt sammen med 20 forstads- og omegnskommuner til den Aarhus Kommune, som vi kender i dag.

Borgmesterarkiverne indeholder materialer fra tre af byens mest betydningsfulde politikeres virke. Heri kan man følge deres virke som politikere i Aarhus Kommune, deres virke i foreninger og faglige organisationer, og man kan finde materialer af privat karakter.

Arkiverne kan ses i AarhusArkivet og bestilles til gennemsyn på læsesalen.

100 år med Stadsarkitekten

1. oktober 1919 kunne Frederik Draiby for første gang sætte sig til rette på sit kontor på det daværende rådhus, hvor Kvindemuseet i dag holder til, og indtage sin stol som byens første stadsarkitekt.

Baggrunden for oprettelsen af Stadsarkitektens Kontor var et stigende behov hos byråd og udvalg om assistance i sager af byggeteknisk art. Blandt andet havde "Udvalget for Byens Udvidelse og Bebyggelse" efterspurgt teknisk assistance til at vurdere bygningsfacader.

På AarhusWiki kan du læse meget mere om Stadsarkitektens Kontor. Vi har også lavet en artikel om Stadsarkitektens byplaner og byggerier med et interaktivt kort over projekternes placering i byen.

Læs også Ugens Aarhushistorie: Byens udsmykning og planer i 100 år, der blev bragt i Aarhus Stiftstidende og på vores hjemmeside i uge 41.

RETRO runder 500 protokoller 

Projekt RETRO, der arbejder med digitalisering og transskribering af sogne- og byrådsprotokoller, har for nylig passeret endnu en milepæl. Aarhus Stadsarkiv og de andre deltagende arkiver har nemlig nået 500 skannede protokoller, og tallet er endnu stigende, da flere arkiver er i gang med digitaliseringen. 

Næstveds protokol fra Karrebæk sognekommune 1937-1942
er noteret som protokol nr. 500.

Arkivets flittige frivillige transskriberer løs, og 10.000 transskriberede sider er lige om hjørnet. Tempoet kan meget vel stige indenfor en nær fremtid, da maskinlæsning af håndskrifter viser flotte resultater og derfor snart kan benyttes i transskriberingen. 

Det kan du læse mere om i projektets blog.

Ikke alle skannede protokoller er dog til at finde online. Kun protokoller fra 1944 og tilbage må ligge offentligt, da protokollerne kan indeholde personfølsomme oplysninger.

Udvalgt fotografi fra arkivet

Karneval 1984

Den 11. november kan du komme til lancering på en ny bog om Aarhus i 1980’erne.

Mere info og tilmelding kan ses på Stadsarkivets facebook side.

Det var et årti med blandt andet kartoffelkur, aerobic, lørdagskylling, aids, yuppier og punkere – og i Aarhus havde vi også karnevalet.

Dette udvalgte billede kommer fra Erik Riiskjær, der i 1984 var med da byens andet karneval gik gennem byen. Her har han fanget optoget på Store Torv.


Kommende arrangementer

Introduktion til læsesalen og AarhusArkivet

Kom forbi læsesalen og hør om Stadsarkivets digitale platforme og om hvordan man bruger AarhusArkivet til at bestille arkivalier til læsesalen. Du kan også høre hvordan du finder film, billeder og dokumenter fra byens historie.

Tid og sted:
Onsdag 27. november kl. 15-16
Stadsarkivets læsesal, Dokk1.

Se mere om læsesalen på Dokk1.


Nye udgivelser

Aarhus i årtier - 1980´erne

I Aarhus i årtier inviterer Turbine, Den Gamle By og Stadsarkivet i Aarhus læserne med tilbage på en tidsrejse til en svunden tid. Bogen om Aarhus i 80’erne er fjerde og sidste bind i en storstilet serie på om Aarhus’ historie fortalt i billeder.

Bogen udkommer 11. november og Aarhus Stadsarkiv, Den Gamle By og forlaget Turbine inviterer til lancering af den nye bog i Musikhuset kl. 15-16:30. Alle er velkomne.

Mere info og tilmelding kan ses på Stadsarkivets facebook side.

Og det blev forår

I maj 1945 blev det forår og Danmark frit, men hvad betød det for de, der var unge og parate til at springe ud i den verden, der åbnede sig i 50´erne og 60´erne?

I bogen Og det blev forår giver ti beboere fra fem forskellige plejehjem i Aarhus: Tranbjerg, Solbjerg, Kildevang, Kristiansgården og Hasle Plejehjem et indblik i livet i 50´erne og 60´erne.

Og det blev forår er en efterfølger til bogen Krigens Sidste Stemmer. Begge bøger og udstillinger er blevet skabt med hjælp fra samarbejdspartnerne, Den Gamle By og Aarhus Stadsarkiv.

Læs mere og hent bogen som pdf på vores hjemmeside.

Kontakt Aarhus Stadsarkiv

Dokk1, niveau 2.2
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C
Telefon: +45 41 85 65 45 
E-mail: stadsarkiv@aarhus.dkÅbningstider

Læsesalen holder åbent:
Tirsdag-torsdag kl. 9-16

Lukket:
Helligdage, mellem jul og nytår og i juli måned.

Læs mere om læsesalen på vores hjemmeside.

Facebook logo
Instagram log

Denne mail er sendt på vegne af Aarhus Stadsarkiv.
Afmeld nyhedsbrev