Nyt fra Aarhus Stadsarkiv: Hilsen fra Stadsarkivaren | Aarhus Byråds 150-års jubilæum | Århus Ungdommens Fællesråd på AarhusArkivet | Kommende arrangementer| Nyt fra frivilligområdet
Aarhus Stadsarkiv logo

Marts/april 2019

Hilsen fra stadsarkivaren

Byens historie interesserer mange, rigtig mange endda. Det vil du vide, hvis du er blandt de flere end 10-15.000 aarhusianere, der hver dag kigger med, når aarhusianerne deler historiske billeder i en af de mange Facebookgrupper til dette formål. På stadsarkivet kigger vi også med. Vi lærer hver dag nyt om vores bys historie ved at læse og se, hvad folk lægger op. Vi glæder os over, at mange af ”vores” billeder også bliver delt på denne måde. 

Folkeuniversitetet afholder i skrivende stund en ny omgang af Århundredets Festival, denne gang om Mellemkrigstiden 1918-1940. Igen bakker tusinder af aarhusianere fra nær og fjern op, og stadsarkivet er selvfølgelig med ved flere arrangementer. 

Historien giver perspektiv og dybde i forståelsen af os selv og den by, vi bor i. Følg derfor gerne med, når vi henover de kommende måneder fortæller historien om ”Byrådets bedste beslutninger” ved hjælp af arkivets ressourcer – og giv din stemme med, så vi får kåret den bedste!

Med venlig hilsen

Stadsarkivar
Søren Bitsch Christensen

Byrådets bedste beslutninger – vi stemmer om det!

I 150 år har vi haft et byråd i Aarhus. Dets beslutninger ligger til grund for vores by. Nu fortæller stadsarkivet i samarbejde med Århus Stiftstidende, LO og FO historien om de bedste beslutninger. Følg med, når vi går igennem byens historie på en ny og anderledes måde. Og vær med til at stemme! 

Følg med på Facebook og på https://byraad150.aarhus.dk/

Nyt i AarhusArkivet: Århus Ungdommens Fællesråd

Århus Ungdommens Fællesråd har gennem mere end 60 år fungeret som paraplyorganisation for ungdomsforeningerne i Aarhus.

Fællesrådet blev stiftet i 1958 af daværende Aarhus-borgmester Bernhardt Jensen, som bl.a. mente, at ungdomsforeningerne havde behov for at kunne være repræsenteret samlet og tale med én stemme. Fællesrådet står bag en lang række forskellige initiativer - herunder bl.a. afholdelsen af folkeskolernes sidste skoledag i Botanisk Have.

 Du kan læse mere om Århus Ungdommens Fællesråd på AarhusArkivet.

Fællesrådets arkiv er afleveret til Stadsarkivet, og dermed er en væsentlig brik i fortællingen om ungdommens historie i Aarhus sikret for eftertiden.

En fortegnelse over arkivet kan ses på AarhusArkivet.

Ønsker du at se de fysiske materialer?

Materialerne kan bestilles til gennemsyn på læsesalen.

Du kan bestille materialer til læsesalen ved at sende en e-mail til stadsarkiv@aarhus.dk. Anfør det unikke Arkiv ID ved bestilling.

Et udvalgt fotografi fra arkivet

Stadsarkivets digitale samlinger på AarhusArkivet bliver hele tiden opdateret med nyt og spændende indhold, der spænder over alt fra små privatarkiver til store foreningsarkiver. 

Den seneste tid er tusindvis af billeder blevet lagt online, og blandt dem er billeder fra borgernes egne fotoalbums afleveret til arkivet gennem hjemmesiden: www.smartarkivering.dk

På dette udvalgte fotografi har Bjarne Gren fanget stemningen ved den nu hedengangne bladkiosk mellem Skt. Clemens Torv og Bispetorvet omkring 1970.

Kommende arrangementer

Hverdage er der flest af

Forfatter og etnolog Julia Lahme fortæller om sin nye bog "Hverdage er der flest af".

Bogen bygger på de mange personlige beretninger om stort og småt fra de seneste ca. 75 år, som danskere i alle aldre og fra hele landet indsendte til bl.a. Aarhus Stadsarkiv i 2017.

Arrangementet foregår 20. marts kl. 16-18 på Stadsarkivet og koster 50 kr.

Læs mere og bestil billet her.

Europæiske strømninger – da Aarhus blev moderne 1860-1920

Aarhus Byråd fejrer i år sit 150-års jubilæum. Aarhus Stadsarkiv markerer folkestyrets store mærkedag med at invitere byens borgere til at kåre byrådets bedste beslutninger – årti for årti.

Foredragsholder: Seniorforsker og historiker Kenn Tarbensen, Rigsarkivet.
​​​​​​​Arrangør: Aarhus Stadsarkiv, LO Aarhus, Århus Stiftstidende og FO Aarhus.

Kom til foredrag hos FO i Frederiksgade
​​​​​​​28. marts kl. 19-21 og hør mere om Aarhus i slutningen af 1800-tallet. 

Læs mere og tilmeld dig arrangementet her.

Mød Stadsarkivet

Hvad kan du bruge byens arkiv til?

Det kan du finde ud af, når Stadsarkivet rykker ud på Dokk1.

Kom forbi og hør mere om stadsarkivets mange spændende aktiviteter, om frivilligarbejdet på arkivet og om arkivets digitale platforme.

Tag evt. familiealbummet med under armen. Så tager vi et kig på om der er noget, som kunne være interessant for hele byen.

Mød os på Torvet ved Caféen
25. april kl. 14-16.

Nyt fra frivilligområdet

Projekt RETRO, der arbejder med digitaliseringen og transskriberingen af sogne- og byrådsprotokoller, er i en fortsat flot fremgang.

I løbet af februar passerede vi 6000 transskriberede sider fra sognekommunerne i Aarhus-området, hvoraf ca. en fjerdedel også har været igennem korrekturlæsning. Tre protokoller er helt færdige inklusive korrektur, og flere nærmer sig så småt afslutningen.

Her kan du se de digitaliserede protokoller fra Aarhus Kommune.

Brugerrummet på Dokk1

I arkivets brugerrum bliver der fortsat arbejdet på højtryk med at digitalisere og registrere billeder. Med Århus Stiftstidendes arkiv i hus, er der arbejde nok til de næste par år, men der bliver også tid til at digitalisere billeder fra andre arkiver fra både private, foreninger og kommunen.

Kontakt Aarhus Stadsarkiv

Dokk1, niveau 2.2
Hack Kampmanns Plads 2
8000 Aarhus C
Telefon: +45 41 85 65 45 
E-mail: stadsarkiv@aarhus.dk


Åbningstider

Læsesalen holder åbent:
Tirsdag-torsdag kl. 9-16

Lukket:
Helligdage, mellem jul og nytår og i juli måned.

Læs mere om læsesalen på vores hjemmeside.

Facebook logo
Instagram log

Denne mail er sendt på vegne af Aarhus Stadsarkiv.
Afmeld nyhedsbrev