Hvordan kan man igangsætte kreative processer med billedkort?

Nogle lærere i Ikast-Brande kommune har i foråret 2018 været på kursus i brugen af Dialooglekort. Kortene bruger man til at stimulere elevernes refleksion og kreativitet over for åbne og virkelighedsnære problemstillinger. På Hyldgårdsskolen har vi brugt kortene i to forløb i henholdsvis ind- og udskoling.

Udskolingens arbejde billedkort

I samfundsfag i 8. klasse har vi haft et forløb om lovforslag. Forløbet havde til formål at lære eleverne om selve processen i Folketinget omkring lovgivning og første, anden og tredje behandlinger. 

Vi brugte Dialooglekortene til at komme på idéer til ting, vi kunne lave lovforslag eller ændringer om. Matilde, Ida og Tobias syntes, at de fik rigtig mange idéer ved at arbejde med kortene. ”Vi havde fundet på enkelte idéer, inden vores lærer begyndte at dele billedkortene ud, men da kortene kom på bordet, så kom der rigtig gang i idéerne”, siger Ida. ”I anden runde med kortene fik vi nogle kort sammen med en anden gruppe, og så skulle vi sammen gå en tur rundt om skolen og få idéer. Det var på gåturen, vi fik snakket om det kort, der gjorde, at vi fik den idé, vi endte med at arbejde videre med”, fortæller Tobias. I tredje og sidste runde skulle eleverne dele et af deres kort ud til en anden gruppe, som de ville tro kunne hjælpe dem i deres idéfase. Her gav Tobias et kort med militær til Christian og Matilde, som endte med deres endelige forslag om ligestilling af kønnene over for værnepligten i Danmark.

Efter brainstormingen skulle vi udvælge det bedste projekt, som vi skulle arbejde videre med til første behandlingen i klassen. Her måtte vi kun tegne lovforslaget og eventuelle holdninger omkring dette. Til sidst blev det til endelige forslag på lovtekst i anden- og tredjebehandlingen, inden der blev stemt om forslagene i klassen. Eleverne kunne se rigtig stor værdi i kortene og de idéer, de fik ud af dem. ”Rigtig mange at de forslag, vi endte med at udvælge, kom ud af arbejdet med kortene og ikke den traditionelle brainstorm”, fortæller Matilde. ”Vi vil gerne prøve at arbejde med kortene igen omkring projektopgaven og i idéfasen til en dansk stil, da det faktisk gav os rigtig mange gode idéer”, siger Ida.

Christian og Matilde med deres lovforslag om ligestilling for værnepligten.

Indskolingens arbejde med billedkort

I indskolingen har eleverne fra 2.a arbejdet med kortene i Natur og teknologi. Elevernes opgave bestod i at få en skolemælk kastet rundt i luften, for herefter at lande enten på bunden eller låget af mælkekartonen, altså det såkaldte ”Bottleflip”. Succeskriteriet for opgaven var, at mælkekartonen landede korrekt 100 % af gangene uafhængig af, hvem der kastede. Eleverne har før deres idégenerering på mulige løsningsforslag, gjort brug af Dialooglekortene. Her har eleverne skulle vælge et kort, som passede henholdsvis til deres mor, far, klassekammerat, følelsen af at komme i skole eller følelsen af at få weekend. Herefter har eleverne fortalt i grupper deres begrundelse for valget. Øvelsen gav smil på læberne, og det var en nem måde at få alle i tale og i gang med at tænke. Det, at eleverne alle havde fået en stemme, blev efterfølgende brugt, da der skulle idégenereres på mulige løsningsforslag til deres ”Bottleflip”.

Gennem forløbet har Dialooglekortene altid været tilgængelige, og de har eksempelvis været brugt til visuel stimulering, når eleverne gik i stå i deres idégenerering, eller når der opstod uenigheder i grupperne.

I elevernes idéudvælgelse har de gjort brug af ”2x2 sortering”, hvor de tager stilling til de enkelte idéers realiseringsmuligheder. Her vurderer de den enkelte idé ud fra billig-dyr og nemt-svært.

2.a har i undervisningsforløbet brugt ca. 6 timer og er kommet frem til flere gode løsningsforslag. En gruppe har fastspændt en heliumballon på mælkekartonen, som har til formål, at kartonen får en rolig landing. En anden gruppe har fastspændt magneter i bunden af mælkekartonen, og herefter lavet en landingsflade med en større magnet. En tredje gruppe har lavet et landingsområde til mælkekartonen, som er bygget op efter formen på en regnmåler.

Alt i alt har eleverne haft et forløb, hvor de kreative idéer har fået frit spil, og Dialooglekortene er undervejs blevet brugt bevidst i nogle processer, og til tider nok også ubevidst ved at lade kortene ligge fremme i lokalet.

Julefest i indskolingen på Dalgasskolen

Af Henriette Mollerup Hejl Halle, Dalgasskolen   

Da vi ved skoleårets begyndelse blandt kollegerne skulle finde ud af, hvem der ville påtage sig opgaven at planlægge indskolingens julefest, tænkte jeg, at den kunne eleverne da selv planlægge som et entreprenant projekt, hvor det var netop var dem der var ”handlekraften” bag produkt og proces, - og hvor der var et behov, for det der skulle laves.

Jeg meldte mig som tovholder og spurgte 3.b, om de kunne tænke sig at planlægge julefesten, hvilket de naturligvis med stor iver svarede ”ja” til.

Vi begyndte med en brainstorm omkring, hvad klassen syntes hørte til en god julefest. Der blev nævnt mange ting: Æbleskiver, småkager, saftevand, julesange, en julemand, gaver, julepynt, lege og meget andet. Herefter fik eleverne lov til at komme med alle deres ideer til julefesten:

 • Vi skulle have et juletræ
 • En julemand skulle komme og dele gaver ud til alle
 • Juleskuespil
 • Konkurrencer
 • Julesange
 • Jule just dance
 • Skattejagt
 • Småkager
 • Æbleskiver
 • Vaffelbod
 • Lave en Pyrus film
 • Juleløb

Efter at have talt med eleverne omkring rammerne for julefesten (tidsrum, antal elever, rådighedsbeløb, forberedelsestid), var eleverne rigtig gode til selv at sortere de urealistiske eller uhensigtsmæssige ting fra. Blandt de ting, der stod tilbage på listen, stemte vi på demokratisk vis om, hvad vi skulle. Heldigvis kunne flere ting lade sig gøre, og i skrivende stund er planen for julefesten følgende:

Alle indskolingens elever mødes i skolens aula, hvor 3.b fremfører et juleskuespil, som indeholder seks kendte julesange. Herefter danser eleverne rundt om det store juletræ i aulaen, og til sidst kommer julemanden og deler en gave ud til hver klasse indeholdende pebernødder, mandariner og et lille stykke chokolade.

Da en af eleverne i 3.b spurgte, om forældre måtte komme med til julefesten i indskolingen, så de også kunne se skuespillet, udsprang ideen om endnu en julefest - denne gang for forældre og søskende.

Lige nu er 3.b´s elever i fuld gang med at øve skuespillet, og forhåbentlig kan de snart replikkerne udenad. Sangene sidder allerede i skabet. Eleverne skal samle, finde og lave rekvisitter. De næste dage skal der laves invitationer til klasserne i indskolingen og til forældrene. Der skal laves tilmeldingssedler til forældrene, laves indkøbsliste, handles ind, laves regnskab, og der skal bages en masse småkager.

December bliver én stor fest i 3.b 😊

Firmamesse på Præstelundskolen

Af Lotte Stoltenborg

Det var torsdag før efterårsferien, klokken var kun godt otte, skolen var lige begyndt, men 8. årgangs godt 100 elever kunne ikke sidde stille, de havde travlt, de havde en deadline. Messen skulle gøres klar.

Messen

Messen åbnede kl. 12.00. 26 veloplagte udstillere stod klar til at modtage resten af skolens elever og lærere, forældre, bedsteforældre, andre interesserede fra byen samt de inviterede dommer.

Messen summede af liv, mange opfindsomme firmaer stod klar, lokkede med smagsprøver, gættekonkurrencer, salg af produkter eller mad. Der var flere bagerier, snack og juicebar som fristede med søde sager og sunde juice. Samt en økologisk gårdbutik. Man kunne finde et rejsebureau hvor de tilbød spændende og utraditionelle rejser ud til de steder som snart ikke længere vil eksistere. Eller flere spændende tøj og skobutikker, en vintage butik, som allerede havde indgået et partnerskab med RødeKors. Hvor de ville re-design gammelt tøj, og sælge det som nyt. Man kunne se flere IT-shops og unikke mobildesign. Nogle havde satset på at udvikle nye børnetelefoner, og hermed sikre at de unge få et netværk, hvis de ikke selv kan skaffe det.

Resten af huset boblede af entreprenante tilbud

Stak man næsen forbi Indskolen, duftede det godt af kager. Boderne var sat op, til den store entreprenante dag ”Bag for en Sag”. På biblioteket summede det af liv. 4 kl. havde travlt med at fremvise deres udstilling - om deres drømmejob. Begge steder var forældrene inviteret, og flere af dem lagde vejen forbi 8 kl. firmaMesse, hvor de fik en snak, en smagsprøve eller et visitkort fra de mange forskellige boder.  

Dommerne

Eleverne skulle bedømmes både på deres kreativitet, firmastruktur, og deres måde at formidle og sælge deres koncept på. Dommerne noterede de mange indtryk de fik. Dommerpanelet var sammensat af Dina Blomstrand fra Cafe Tankefryd, Handelsbankens direktør Henrik Overgaard, Anette Mosegaard Konservativ samt borgermester Ib Lauritsen.

Dommerne blev udstyret med et dommerskilt, hvilket betød, at når de kom til boderne vidste eleverne, at nu skulle varen leveres, nogle var så friske at de fremlagde på engelsk.

Kåringen

Elevernes kreativitet og gå på mod og den store variation af firmaer imponerede dommerne, der mente, det havde været en svær opgave at udvælge de tre vindere.

Tredjepladsen gik til Børnetelefonen Nurhan 8a, Charline og Laura 8c og Jasmia 8d, deres projekt var gennemtænkt og nye vinkler på den allerede kendte børnetelefon var tilføjet. Det handlede især om at sikre sig at unge fik et fysisk netværk og hermed et fællesskab. Hvilket de så som et af de bekymrende tendenser i deres liv, at flere og flere unge stå uden for fællesskabet.

Andenpladsen gik til kreative piger, Emma og Hanna fra 8b, som kom op med ideen Gendesign. De var allerede i gang med en forretningsplan og havde allerede fået etableret et fremtidigt samarbejde med byens Røde Kors.

Førstepladsen gik til Rejsebureauet med destinationer til de næsten uddøde steder.  Kom og se Isbjørnen før den uddør, eller bestig Mount Evers. Rejsebureauet var ledet af Fie, Tobias & Mathilde 8c. Deres firma var gennemført ned til mindste detaljer, selv deres outfit matchede.

Optakt til projektugen

Det hele begyndte ugen før, hvor eleverne blev præsenteret for opgaven, fik lov til at finde sammen på kryds og tværs af de 4 klasser. De skulle vælge om de ville have en handels- en produktions eller en netbaseret virksomhed. Kravet var, at virksomheden skulle have hold i virkeligheden, den måtte gerne være på kanten af de virksomheder, vi har i dag, være innovativ og nytænkende, men at det skulle være muligt at realisere virksomheden.

Messen blev skabt på 3 dage

Hele uge 41 arbejdede eleverne hårdt. Flere af dem har været på virksomhedsbesøg, undersøgt deres branche, udarbejdet, slogan, logo, visitkort, lavet personaleliste og illustreret virksomhedens organisationsplan, arbejdet med et firma budget og fundet produkter, der skulle understøtte deres firma på standen.

Hvorfor skal man lave et budget?

Op til projektugen, havde faglærerne i dansk, samfundsfag og matematik travlt. De inddrog projektfirmaets forskellige vinkler for at give eleverne en platform at arbejde ud fra. Det var Især en øjenåbner for eleverne at arbejde med budget. Først arbejdede vi et familiebudget, ”skaf de 10 dyreste udgifter i jeres   familie”. Ud fra det materiale blev et mindre årsbudget lavet. ”Wauw, hvor er det dyrt at have en familie” eller ”hvad hvis man kun har en mor til at tjene penge” det blev nogle gode snakke om, at der skal mange penge til at drive en familie.

Hvad kan en direktør tjene?

Firmabudgettet blev næste step, ”jeg skal være direktør, jeg vil gerne tjene 50.000 eller 100.000 eller mere i mdr.  Hvordan skal det lykkes? Hvad skal du sælge?

For at forstå hvad man kan/må/skal tjene, måtte vi se på firmaets omsætning. Hvor mange ting kan du producere eller sælge om dagen? Er det realistisk? Hvor mange ansatte har du? Sammen fandt grupperne ud af, at man havde forskellige håndtag at dreje på. Enten kan man sætte lønnen ned, hæve prisen eller fyre folk. Det blev nogle gode snakke, som gav mening for de forskellige virksomheder.

Hørt fra eleverne

”Hvorfor kan vi ikke altid have sådan nogle uger, vi lærer jo så meget, og har det så sjovt!”, ”det har været min bedste uge”.

Til venstre ses de tre vindere af Firmakonkurrencen

Idékonkurrencen til Award 2018

3. pladsen i idékonkurrencen. Den selvforsynende lygtepæl.

Så tæt på!

Af Emma Sjøgren-Ditlev og Maja Riemenschneider, 8.a Engesvang skole

Torsdag den 15. november 2018 blev der afholdt landsdækkende konkurrencer i entréprenørskab. Bussen gik fra Engesvang skole 08:10, alle var spændte og glædede sig til at præsenterer deres idé for de forskellige dommere. Da vi kom frem var der rigtig mange andre unge, både fra grundskolen og uddannelserne som så ligeså spændte ud som vi følte os. Da vi kom ind var der en stor entre hvor man rigtig kunne mærke stemningen, vi fortsatte så ind i en kæmpe hal hvor der i starten af hallen var stillet borde op til Edison konkurrencen, længere henne i midten af hallen var der virksomheder der kunne hjælpe med idéerne. Man kunne også komme til nogle forskellige foredrag om iværksætteri, og i enden af hallen var scenen hvor der blev holdt idékonkurrence og finalisterne blev råbt op. 7.,8., og 9. klasse fra Engesvang skulle deltage i idékonkurrencen for grundskolen, hvor vi skulle pitche 2 gange.

Første pitch er hvor man har mulighed for at fremlægge sin idé, og få konstruktiv kritik, så man kan forbedre sig til andet pitch. Til at starte med skulle vi sætte os op på tribunerne hvor der blev skabt god stemning af latter, der var en DJ som spillede musik, og dem på scenen var meget energiske og glade. Der var velkomsttale bla. med borgmesteren fra Fredericia Jacob Bjerregaard Jørgensen. Bagefter gik konkurrencen i gang.

Vores idé, den selvforsynende lygtepæl

I Ikast-Brande kommune er der 11.241 lygtepæle bare på offentlige og fælles veje, som bruger 3.488.000kr. i strøm om året og det er bare uden reparationer, den måling blev taget i 2017. Ud fra det arbejdede vi videre på vores idé hvor meningen er at den selvforsynende lygtepæl ved hjælp af solens og vindens energi bliver omdannet til strøm. På den måde laver lygtepælen sin egen energi som kommunen så sparer, og kan bruge på andre ting, fx skoler og børn der har det svært i deres hverdag.

1. og 2. pitch

Vi løb hen i starten af hallen hvor vi havde sat vores modeller og skyndte os hen i kø, køen var allerede ekstremt lang så vi skulle vente i lang tid, men der var heldigvis nogle af vores venner vi kunne snakke med. Da vi endelig kom frem til vores første pitch kom vi hen til en rigtig sød dame der arbejdede for en virksomhed, og derfra havde vi fire minutter til at fremlægge vores idé. Efter de fire minutter havde vi yderligere fire minutter, hvor vi kunne føre en samtale med hende, og hun kom med en masse rigtig gode spørgsmål der også var med til at gøre vores idé bedre.

Vi fik en seddel med nogle virksomheder hun havde krydset af, hvor vi kunne gå hen og snakke med dem. På sedlen stod der at vi bla. kunne gå hen til danske bank og få styr på vores økonomi angående vores idé. Efter vi havde snakket med dem på sedlen, vi tænkte kunne hjælpe os, gik vi tilbage i den lange kø for at lave vores andet pitch.

Køen var desværre meget trang og alle vil gerne fremad, så det gik desværre ud over vores idé da der blev mast lidt for meget og vores produkt væltede og glasset fra solcellen smadrede desværre. Pga. det synes vi ikke vores andet pitch gik særlig godt da vi blev lidt stresset over at vores model ikke virkede mere, vores andet pitch gik egentlig meget som det første pitch, men vi følte det trak ned i point at vores model ikke virkede mere.

Alt i alt gik det jo godt, der var fire kategorier og vi blev nr. 2 i vores kategori og kom på en flot 3. plads samlet set, som vi selvfølgelig er rigtig stolte over.

Førstepladsen i alle kategorier kom i finalen, og de klarede det alle sammen rigtig godt og havde nogle super gode idéer. Den eneste kritik vi har er at det var mega træls at skulle stå i kø i så lang tid, så vi nåede ikke at se så meget af selve messen.

Vi synes det var en virkelig god tur, og vi er meget glade for at have fået muligheden for at være med.

Edison 2018 - en idékonkurrence for 6.-7. årgang i Ikast-Brande Kommune

Nedenfor kan du læse gode fortællinger om Edison i kommunen

520 elever fra 6. - 7. klasse i Ikast-Brande Kommune viste løsninger på ”Grøn omstilling” i fremtiden

Tirsdag d. 23. oktober og onsdag d. 24 oktober deltog alle 6. eller 7. klasses elever i en lokalfinale, hvor de viste deres fremtidige bud på idéer og løsninger til temaet ”grøn Omstilling”.

Lokalfinalen var kulminationen på en entreprenant arbejdsproces på alle skoler, gennem projekt ”Edison” fra Fonden for Entreprenørskab. Eleverne havde idégenereret og udviklet på mulige løsninger i grupper og nogle havde nået at afprøve deres idé i deres netværk.

Elevernes løsninger blev bedømt af studerende fra Handelsgymnasiet fra Ikast-Brande Kommune og Herning Kommune, der alle har valgt en linje med innovation i deres ungdomsuddannelse.

Arrangementet er et godt eksempel på de samarbejdsflader, der lader sig gøre i et entreprenant projekt mellem grundskoler og ungdomsuddannelser i lokalområdet.

Dommernes opgave var at finde 11 grupper, der gik videre til ”Award 2018” i Fredericia d. 15. november. Derudover var 36 grupper med i en idékonkurrence i Fredericia, hvor de fik lov til at pitche deres idé to gange igen og få gode råd med på vejen.

Award 2018 er et arrangement, hvor alle landsfinaler i entreprenante projekter fra Fonden for Entreprenørskab – fra grundskole til ungdomsuddannelser afholdes, se mere her: http://award.ffe-ye.dk/

Grupper, der gik videre til Edison Landsfinalen d. 15. november i Fredericia

Præstelundskolen:

"Dybro Disciple": Malthe, Rasmus K, Mathilde, Laura

Dalgas

"Team trækgardin": Thilde, Alberte, Hjalte, Mathias

"Team PLTO": Marcus. Hjalte, Jeppe, Anne Sofie, Isabella

Hyldgård

"Mappen": Signe, Anne, Frederik og Mikkel

Bording

"ACOW": Theodor, Sofus, Karen, Maria, Johannes

"GP-Genbrugsposen": William L, Tobias, Jasmina, Amalie D, Halaz

Ejstrupholm

"ESSA": Selma, Solbjørg, Andrea, Emilia

"Cykelrytterne": Marcus H., Steven, Christian H., Bjørn

Østre Skole

"Future Green energy": Gustav, William, Frej, Emil

"The Collectors": Signe, Laura J og Athiscia

Nordre

"Nordre 13": Lærke H. , Andrea H. , Louise H.  og Mathilde

Her kan du se en lille video fra Edison lokalfinalen i Ikast


https://youtu.be/TwA7iROQkl4Iframe

Brandehallen var fyldt med entreprenante elever.

Dommerne holder en lille pause i deres dommertjans

Edison set fra dommer- og elevperspektivet

I uge 43 afviklede HHX Ikast og HHX Herning lokalfinaler i Projekt Edison med 2.-og 3. g’ere som dommere

Der var varme i kinderne og begejstring i stemmerne hos folkeskoleeleverne, da de på deres stand pitchede deres ide til en grøn omstilling for dommerne bestående af HHX’ere.

-Vores præsentation gik rigtig godt, men vi har også arbejdet rigtig meget med den, og så har vi holdt vores præsentation for både vores lærere og for vores forældre, inden vi skulle herind, og efterhånden som vi har fået feedback, har vi ændret i vores fremlægning, fortæller Mathias Nielsen fra 6a på Dalgasskolen i Brande, efter han og hans gruppe havde præsenteret deres ide.

Se tingene fra andre vinkler

Det var dog ikke kun folkeskoleeleverne, der var lidt spændte ved tanken om, at skulle levere varen og virkelig få solgt deres ide til dommerne. Også blandt dommeren fra HHX, kunne der spores en vis lampefeber ved pludselig at befinde sig på den anden side af bordet, og ved det at skulle stille de rigtige spørgsmål og nå frem til den rette bedømmelse.

-Vi er lige så nervøse, som de er, for det nytter for eksempel ikke at stille for svære spørgsmål, men det er altså noget, man først for alvor finder ud af undervejs. Der er nogle rigtige gode imellem grupperne, som har arbejdet meget med deres ide, fortæller Dennis Do fra 3.g., der sammen med klassekammeraten Shantos Vaihuntharajah fra 3.g. udgjorde et af dommerholdene.

- Vi prøvede også at bedømme sidste år, og det var meget sjovt. Da de var glade for at have os som dommere, spurgte de os så igen. Vi kan godt lide det. Som dommere lærer vi også at se tingene fra andre vinkler, end vi normalt gør: At se, hvordan eleverne fremlægger og vurdere forskellen mellem deres præsentationer, fortæller Shantos Vaihuntharajah.

Væld af grønne ideer

Blyanter uden træ, pant på metaldåser, oprydningsskibe og vindmøller sat ved motorvejene, så bilernes slipstrøm kan omdannes til energi, der senere kan bruges til at oplyse vejskilte og gadebelysning med, det var bare nogle af de mange kreative ideer til grøn omstilling, som folkeskoleelverne præsenterede for dommerne.

Disse skulle så bedømme præstationerne ud fra graden af nytænkning, kvaliteten af fremlæggelsen, modellens raffinement, og om eleverne havde inddraget deres netværk i udarbejdelsen af ideen. De bedste grupper kan se frem til at skulle en tur til Fredericia, hvor den landsdækkende finale i Projekt Edison bliver afviklet.

Skoleelever fra hele kommunen dyster i Edison-konkurrencen, der handler om grøn omstilling.

Af Mikael Lund

Ikast/Brande: Tirsdag og onsdag dystede godt 500 skoleelever fra hele Ikast-Brande Kommune om pladserne i landsfinalen i årets Edison-konkurrence. Temaet var "grøn omstilling".

Deltagerne var fra folkeskolernes 6. og 7. klasse, og semifinalerne blev afviklet over 4 "heat". Eleverne fra skolerne i den nordlige del af kommunen mødtes i to omgange på Handelsgymnasiet i Ikast, eleverne fra Nr. Snede tog turen til Ejstrupholm, mens eleverne fra Dalgasskolen, Blåhøj Skole og Præstelundskolen mødtes i Brande Hallerne.

41 ideer og opfindelser skulle dommerne, 2-års elever fra HHX i Ikast og Herning, bedømme, og de skulle give fra 0 til 10 point for fire kriterier: Hvor god er ideen, processen, præsentationen og realiseringen samt om der var sammenhæng med emnet.

Sandra, Ida, Sebastian, Karl og Noah fra Blåhøj Skole havde fundet på en app, der skulle kunne hjælpe med at spare på både vand og strøm. Når man når over et på forhånd fastsat mål, får man en advarsel, og desuden var der en knap, hvor man kunne få gode spareråd, forklarede de to piger.

- Hvordan er jeres ide blevet modtaget af dommerne?

- Den har de taget meget godt imod - de synes det er en go' ide, sagde Sandra.

Ligesom deres klassekammerater havde gruppen valgt at præsentere deres ide på en - naturligvis - grøn dug for at symbolisere temaet, og selvom app'en ikke rakte til en finaleplads, skal gruppen alligevel en tur til Fredericia 15. november: De var blandt de syv grupper, der endte i top-10 og derfor skal deltage i den sideløbende idekonkurrence.

Det samme skal nogle af deres klassekammerater, som under navnet Power Cars havde fundet på at flytte motoren fra en vindmølle over i en bil for på den måde at akkumulere den energi, der opstår, når bilen bevæger sig, samt fem grupper fra Præstelundskolen: Go Green fra 7A og hele 4 grupper fra 7C: "Ren Luft", Oble, "Plastikmusene" og "Grønne Rødder".


Vandplanter og gyngestrøm

Ved et andet bord stod hold nr. 33, Ture, Sandra, Camilla, Lærke og Malthe fra 6B på Dalgasskolen. De havde - i øvrigt ligesom en anden gruppe fra samme årgang - fundet på en måde at spare både besvær og vand: Potteplanterne hænges op under en tagrende med små huller i, og på den måde bliver de vandet - uden besvær.

"Swing Power Teens" fra samme klasse var gået i en helt anden retning. Deres projekt gik ud på at udnytte den strøm, der opstår, når man gynger.

- Om vinteren laver man strøm til lys på legepladsen, og om sommeren laver den strøm til computerne i 0. klasse, forklarede Sine, Lasse, Felix og Josefine, der havde smugkigget sig til, at de lå på 4.-pladsen inden den sidste af deres fire bedømmelser.Grunden til, at det lige var 0. klassernes computere, der skulle nyde godt af "gyngestrømmen", var, at deres bærbare computere "overnatter" i et skab på skolen - skolens øvrige elever må tage dem med hjem til opladning.

Vandopløselig plast

Hold 7, "Tangkerne", havde gjort sig nogle tan(g)ker om, hvordan man kommer den megen plast i verdenshavene til livs. Det var de ikke ene om, men mens en anden gruppe havde konstrueret et skib, der så at sige kunne suge plasten op som en støvsuger, var Emma, Bastian, Lukas og Michella fra 7A på Præstelundskolen gået tilbage til nældens rod og havde opfundet en vandopløselig plastfilm fremstillet af tang, der - når den har tjent sit formål - opløses og dermed ikke forurener.

Andre havde arbejdet med genbrug, og flere - heriblandt "De sorte pant'ere" - med forskellige former for pantordninger og -automater, men førstepladsen gik til "Dybros Disciple", der havde udviklet en metode til at udnytte energien fra det vand, der løber i vores kloakker. Tilsat en meget velkonstrueret model, som blandt andet indbefattede Lego, var det nok til at sikre Malthe, Mathilde, Laura og Rasmus fra 7A på Præstelundskolen sejren foran "Team Trækgardin" fra 6A på Dalgasskolen med Team PLTO fra parallelklassen på tredjepladsen.

Dermed bliver det de tre grupper, der repræsenterede Brande området ved landsfinalen i Fredericia.


De fire "Swing Power Teens" fra 6B på Dalgasskolen (f.v.) Josefine, Sine, Lasse og Felix, havde fundet en måde at udnytte energien fra gyngerne på legepladsen. Foto: Mikael Lund

Malthe, Camilla, Lærke, Sandra og Ture fra 6B på Dalgasskolen havde fundet en metode til at vande potteplanter ved hjælp af regnvand. På den måde slipper man for at vande blomster og sparer samtidig på vandet. Foto: Mikael Lund

Malthe, Mathilde og Laura udgjorde tre fjerdedele af det vindende hold "Dybros Disciple", der havde fundet frem til en metode til at omdanne vandcirkulationen i kloakken til strøm. Den sidste fjerdedel, Rasmus, var til øjenlæge, men han skulle efter sigende blive klar til finalen i Fredericia. Foto: Mikael Lund

Ikast-Brandes 6.- og 7. klasserne dyster om at være bedst til grøn omstilling

KONKURRENCE De har klippet i en aflagt regnjakke, syet den sammen og monteret en lynlås i. Fire piger fylder den med cornflakes fra en intermistisk foderautomat på cafebordet, der er det centrale element i den lille stand på messen, der skal sælges deres ide.

Ordene strømmer ud af de fire klassekammerater: Lærke Secher Jørgensen, Amalie Vad Breinholt Andersen, Amalie Schrøder Assentoft og Julie Koch Olesen, der fyldt med tro på projektet fortæller om, hvordan kæmper for at minimere bruge af emballage. De har i et fire ugers projektforløb udtænkt et meget konkret bud på, hvordan man kan tage de første spæde skridt til at vi alle skal tænke os om og gøre tingene lidt mere.

Under hovedtemaet Grøn Omstilling konkurrerer de med Ikast-Brandes 6. - og 7. klasser om at blive blandt de 11 udvalgte, der skal repræsentere kommunen på den store Award 2018 i Fredericia.

- Ideen er, at man tager sin stofpose med når man tager ud at handle. Vi har lavet den af en gammel regnjakke, så altså genbrugt tekstil. Den kan samtidig vaskes og genbruges gang på gang, forklarer Julie Koch Olesen.

Hun viser posen frem, og resten af firkløveret står klar til at demonstrere, hvordan den placeres under automaten med cornflakes, og fyldes.

- Ja den er jo kun en model, siger Lærke Secher Jørgensen, beskedent mens hun drejer på håndtaget, så de flade majsflager vælter ud i regnjakke-posen

Sammen med Amalie Schrøder Assentoft har hun arbejdet kreativt med laminieringspapir og limpistol og fremstillet en fin prototype på en tæt beholder, der kan rumme store mængder morgenmad.

- Så slipper man for både plastikposen og papkassen, fortæller Amalie Vad Breinholt Andersen.

De forestiller sig, at man - på samme måde som lørdags slikken - fylder en pose, vejer af, betaler efter, hvor meget der er i posen. De har således tænkt grønt omstilling på flere plan. Posen er lavet af genbrugstekstil, kan vaskes og bruges igen og igen istedet for en plastikpose. Ved at have større partier stående i supermarkederne, spares der på emballagen og så har de også tænkt på madspild. Man kan nøjes med at tage lige præcis den mængde, man har brug.

De fire piger kommer alle fra familie, der har fokus på at sortere affald og de kan hver især fortælle om, hvordan plastik, pap, papir, glas og dåser ikke længere ryger i den almindelige skraldespand.

Til at bedømme deres bud på Grøn Omstilling kommer Jonas Thorndahl fra 2. P på Handelsgymnasiet forbi. Han har et fast skema, som han krydser af alt efter, hvordan han vurderer pigerne og deres svar.

- Vi har i vores klasse fået undervisning i, hvordan vi skal bedømme hver gruppe og så går jeg selv på en speciel innovationslinje, forklarer han.

Han er begejstret for projektet, og vurderer det også til at være i den gode ende af skalaen.

De fire piger fra 7. A på Hyldgårdsskolen vil reducere brugen af emballage ved at lave "foderautomater" i supermarkederne. Så tager man sin egen pose med og vejer af, hvad man skal bruge. Fra Venstre Lærke Secher Jørgensen, Amailie Vad Breinholt Andersen, Julie Koch Olesen og Amalie Schrøder Assentoft. Foto: Laila Kempel

Pigerne fra 7. B på Hyldgårdsskolen vil lave en madapp, hvor restaranterne kan udbyde deres overskudsmad til salg. Meen de vil også sørge for en kørselsordning, så der spares CO2 ved, at det kun er en enkelt bil, der kører rundt og afleverer maden. Pigerne har iøvrigt lavet en rigtig flot videopræsentation, der kan ses på Aoib.dk. Foto: Laila Kempel

Bording Skoles 7. årgang deltog i Edison

Af Tina Buch

Eleverne stiftede bekendtskab med koncept- og produktudvikling i både teori og praksis. Målet var, at hver gruppe fremstillede et produkt, hvilket de senere skulle fremvise på en større messe. Formålet med Edison er at give eleverne muligheden for at deltage i en innovativ læringsproces tidligt i deres skoleforløb, og muligvis vække en interesse for entreprenørskab og iværksætteri. Undervisningen foregår tværfagligt, og eleverne får mulighed for at arbejde selvstændigt samt udfolde sig kreativt.

Emnet, eleverne skulle arbejde med, var ”Grøn omstilling – forbrug med omtanke”. De blev inddelt i grupper og fik viden om emnet, inden de blev bedt om at idegenerere. Herefter skulle grupperne arbejde med, hvilke udfordringer de kunne se og beslutte, hvad ville de gerne arbejde videre med. Udover at være en konkurrence på ideer og produkter, så fik grupperne bl.a. træning i at samarbejde og fremlægge.

Produkterne eleverne endte med at fremlægge var flg.:

 • Et drivhus ved et forbrændingsanlæg
 • Emballage til slik
 • Batteriopladning via at cykle
 • At rense vand fra fabrikker lokalt ved fabrikkerne og genanvende vandet
 • At dele mad lokalt med hinanden
 • Genbrug af mad, som er for gammelt i butikkerne
 • Bytte-tøj dag lokalt

Og de to ting, som vandt lokalfinalen og gik videre til landsfinalen i Fredericia:

 • At genbruge stofposer i butikkerne, som man selv designer
 • At dyrke tang og putte det i foder til køer, hvorved man mindsker CO2. Derudover bruge biproduktet fra genbugsplastflasker til softshell, som bruges til presenning over køernes foder på markerne (ensilage) i stedet for plastik.

Alle grupper fremlagde for forældre inden lokalfinalen, hvilket gjorde, at grupperne kunne få input fra eksterne tilhørere, inden der kom dommere på. Forældrene udtrykte også stor tilfredshed med at kunne følge deres barn i processen.

Kommunen havde besluttet, at alle deltagere i kommunen skulle til landsfinalen i Fredericia. Her fremlagde de to grupper for dommere. De vandt desværre ikke, men hele forløbet var et rigtig godt forløb for dem. De fik en henvendelse fra en af dommerne efterfølgende. Han syntes virkelig, at deres ide var god, og at de skulle gå videre med den. Det må vi så håbe, at de har mod på at gøre. Alt i alt har hele forløbet været godt, og eleverne har været glade for det.

Landsfinalen i Fredericia

Alle elever drog til Fredericia og deltog i AWARD 2018 - Fonden for Entreprenørskabs konkurrencers landsfinaler.

De 11 elevgrupper havde en god oplevelse i landsfinalen, det var en stærk dyst og der var 169 grupper at dyste i mod. Der var desværre ikke nogen, der gik hjem med en præmie, men efter elevernes udsagn havde det været en stor oplevelse at deltage.

36 elevgrupper deltog ligeledes i idékonkurrencen, hvor de fik lov til at "pitche" deres idé fra lokalfinalen og få nye perspektiver på.

Gennem dagen dystede ligeledes studerende fra ungdomsuddannelser i andre konkurrencer, det gav folkeskoleeleverne mulighed for at se, hvad arbejdet med entrprenørskab kan føre til.

Velkomst ved direktør for Fonden for Entreprenørskab Christian Vestergaard

Gruppen ESSA er klar til at pitche for en dommer

Østre skole er klar til at modtage dommere på deres stand


Kontakt
Skoleafdelingen, Ikast-Brande Kommune
Bellisvej 2, 8766 Nørre Snede
e-mail: 
limou@ikast-brande.dk

entreprenoerskabsskolen.ikast-brande.dk

Denne mail er sendt på vegne af Ikast-Brande Kommune. Afmeld